Jeden den v naší dílně

Jeden den v naší dílně

Když jste s námi nedávno nahlédli do zákulisí a viděli, jak vznikají naše výšivky, napadlo mě, že by vás mohlo bavit podívat se i na to, jak funguje naše dílna dortNEdort v běžný pracovní den.

Před lety, když se z malého vyrábění dárků pro kamarády a známé stala práce na plný úvazek, jsme se s manželem rozhodli přistavět k domu dílnu. Díky tomu můžu pracovat z domova, nemusím nikam dojíždět a když někdo v pátek odpoledne zavolá, že nutně potřebuje ještě ten den plenkový dort nebo dort z ručníků, není to pro mě žádný problém. 🙂

Naše dílna má asi 45 m² a je rozdělená na dvě části. V té první je sklad materiálu – a věřte, že ho není málo. Jen dek máme kolem dvaceti druhů a ke každému samozřejmě pořádnou zásobu. K tomu plenky, bodyčka, ručníky, muchláčci a plyšáci a spousta dalších drobností, které vkládáme do našich dárkových dortů.Dílna je tedy většinou plná až po strop. Druhá část dílny slouží k samotné výrobě a focení. Je to prostor plný barev. 

Ranní start

Budík mi zvoní v 5:56. Rychle se obléknout, vyvenčit psa, protáhnout se, připravit svačinu a snídani – a pak už mířím do dílny. Tam zapínám počítač a procházím objednávky, které přišly během noci. Jako první se pouštím do výšivek: jména miminek, data narození a vzkazy. Zatímco stroj vyšívá, vyřizuji e-maily, tisknu štítky pro dopravce a chystám materiál na výrobu dortů.

Výroba dortů

Když jsou výšivky hotové, začíná ta nejhezčí a nejpracnější část dne – kompletace. Každý dortNEdort je originál. Zákazníci si často vybírají barvu, velikost i konkrétní výbavičku, takže musím být pečlivá, aby se nic nezamíchalo. Menší dorty zvládnu za dvacet minut, ty větší zabírají klidně i hodinu. Hotový dort balím do celofánu a ukládám do pevné krabice, aby bezpečně dorazil až k novopečeným rodičům – ať už kamkoliv po Česku nebo na Slovensko. A musím zaklepat, zatím se nestalo, že by k zákazníkovi dorazil dort poškozený. Kurýr přijíždí většinou mezi 13. a 16. hodinou, takže se snažím mít vše připravené do jedné hodiny.

Odpolední tempo

Jakmile jsou balíčky na cestě k zákazníkům, dávám si oběd a pak pokračuji – buď sedám k počítači a řeším e-shop, objednávám materiál nebo komunikuji se zákazníky. Často také připravuji věci na další dny – lepím korpusy z lepenky, žehlím pleny nebo kontroluji, jestli deky a usínáčci nemají kaz. Práce je hodně, ale když se podaří, že jde všechno od ruky, je to radost.

Některé dny v týdnu mám vyhrazené na přípravu novinek – vymýšlím nové dorty, fotím a nahrávám produkty na e-shop. Jednou měsíčně přichází i ta méně zábavná část podnikání – podklady pro účetní a mzdovou účetní. A k tomu samozřejmě patří i správa sociálních sítí, marketing nebo hledání nových inspirací. Podnikatel musí zvládnout spoustu rolí – od výrobce, přes účetního až po markeťáka. Někdy je toho hodně, ale právě ta pestrost je pro mě velkým plusem.

Večer doma

Den většinou končím kolem třetí hodiny, kdy se vrací syn ze školy. To je čas, kdy uklidím a zavírám dveře dílny a přepínám do „rodinného režimu“. I když občas ještě později odběhnu k e-mailu nebo vyřídím drobnost, snažím se, aby odpoledne patřilo hlavně rodině.

A takhle to u nás chodí den za dnem. Někdy je to klidnější, jindy pořádný frmol, ale vždycky mě těší, když si na konci dne řeknu: „Dnes jsem zase někomu udělala radost.“


A proč to celé dělám?

Protože věřím, že dárek má mít duši. Každý plenkový dort nebo dort z ručníků, který od nás odejde, je víc než jen krásně zabalené plenky a doplňky. Je to malý příběh – o radosti, překvapení a péči, kterou do každého kousku vkládáme.

Ať už dort putuje k novopečeným rodičům, prarodičům nebo kamarádům, vždycky doufám, že udělá radost. A právě to je důvod, proč mě tahle práce baví každý den víc a víc. 💛